Králičí maso - potravina pro zdraví
V posledních letech lze ve společnosti pozorovat zvýšený zájem o zdravé stravování, a tedy i o tzv. funkční potraviny, které přinášejí spotřebitelům víc než jen základní živiny.
Králičí maso nabízí vynikající živinové složení. Jedná se o libové maso s vysokým obsahem snadno stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu ve srovnání s jinými druhy masa. Významný je také jeho obsah vitaminů skupiny B a nízký obsah sodíku.
Navíc velikým benefitem králičího masa je fakt, že neobsahuje žádnou kyselinu močovou a minimum purinů. Ze všech nejkonzumovanějších druhů mas právě králičí maso obsahuje nejméně purinů na 100g potraviny.
V tabulce níže je vidět porovnání jednotlivých druhů mas s králičím masem v průměrném obsahu mg purinů na 100 g potraviny. Králičí maso obsahuje v průměru 38 mg purinů na 100 g potravin. Nejvíce purinů obsahuje tzv. červené maso. Do červeného masa spadá hovězí, vepřové a skopové.
Rozlišujeme dva druhy purinů - endogenní a exogenní. Zatímco endogenní si tělo vyrábí samo, exogenní puriny přijímáme v potravě. Puriny jsou rozkládány v játrech na kyselinu močovou. Kyselina močová se odvádí ledvinami a močovým ústrojím z těla ven, pokud je ale v těle nadbytek kyseliny močové, může způsobit bolesti kloubů, ledvinové kameny nebo nemoc zvanou dna.